Wie gelooft verhaal schipbreukeling?

Het verhaal van Jose Salvador Alvarenga (37), de drenkeling die meer dan een jaar op zee ronddobberde, gaat de wereld rond. Alvarenga werd gisteren aangetroffen op het strand van een onbewoonde atol van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan. Hij beweert dat hij in december 2012 voor de kust van Mexico in een storm terecht kwam toen hij er op haaien aan het vissen was in een plastic bootje. Door de stroming belandde hij in open zee. Al die maanden hield hij zich in leven door schildpaddenbloed te drinken en vogels en vissen te vangen om op te eten. Vorige week strandde hij op de Marshalleilanden, meer dan 10.000 km van de plaats waar hij vertrok.

Het verhaal klinkt zo hallucinant dat veel mensen het niet willen geloven. Ook de autoriteiten op de Marshalleilanden plaatsen grote vraagtekens achter de beweringen van Alvarenga. In Mexico daarentegen zijn ze er zeker van: Alvarenga spreekt de waarheid. Wij zetten de argumenten pro en contra op een rij. Oordeel zelf.

Argumenten die het straffe verhaal van Alvarenga bevestigen:

  • Zeestroming: Volgens wetenschappers is het perfect mogelijk dat een bootje van Mexico naar de Marshalleilanden afdrijft. Er loopt een grote zeestroming in die richting.
  • Werkgever: In het Mexicaanse vissersdorp waar Alvarenga werkte bevestigt zijn werkgever dat hij in december 2012 vermist raakte.

Argumenten die suggereren dat Alvarenga liegt:

  • Mollig: In tegenstelling tot andere schipbreukelingen die maanden op zee doorbrachten ziet Alvarenga er nog verdacht goed uit. Hij ziet er helemaal niet uitgemergeld uit.
  • Met blote handen: Om aan eten te geraken op zee ving Alvarenga vissen en vogels met zijn blote handen. Dat is quasi onmogelijk, laat staan wanneer je zwaar verzwakt bent omdat je maanden op zee ronddobbert.
  • Identiteit: De Mexicaanse autoriteiten bevestigen dat er in december 2012 twee vissers vermist raakten na een storm op zee. Het rapport vermeldt de namen Cirilo Vargas en Ezequiel Cordova. Van de naam Jose Salvador Alvarenga is geen sprake.