Facebook geeft NSA info over gebruikers

Internetbedrijven Facebook, Google, Microsoft en Yahoo hebben nieuwe informatie verstrekt over hoeveel vragen ze van geheime diensten krijgen over gebruikersgegevens. Ondanks de versoepeling van de beperkingen die de regering van de Verenigde Staten had opgelegd, geven de cijfers maar een zeer vaag beeld.

De cijfers over de gebruikersaccounts zijn wel erg leerzaam. Zo moest Yahoo, op vraag van de geheime rechtbank voor buitenlandse spionage, de inhoud van meer dan 30.000 accounts doorspelen. Bij Microsoft ging het om 15.000 à 16.000 accounts, bij Google om 9 à 10.000. Facebook openbaarde 5 à 6.000 profielen. De bedrijven verklaarden dat mensen met verschillende accounts maar één keer geteld werden.

Het hoofd juridische zaken van Microsoft, Brad Smith, zei dat de cijfers de eerdere verklaringen bevestigden dat maar een beperkt aantal van de miljoenen gebruikers betrokken zijn. Tegelijk bleef hij erop hameren dat de geheime diensten de informatie moeten opvragen via de wettelijk voorgeschreven procedures. De Washington Post berichtte dat de NSA zelf dataverkeer onderschept. Het Witte Huis en andere regeringen hebben zulke methodes niet openlijk afgezworen, zei Smith.