Gouden toiletten als protest in Kiev

In de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben demonstranten een gouden toilet geplaatst op de plaats waar vroeger een standbeeld van Sovjetleider Lenin stond. Het is een symbolische actie, een directe aanklacht tegen president Janoekovitch, die geld uit de staatskas zou gebruikt hebben om gouden toiletten te installeren in zijn buitenverblijf.

Het standbeeld van Lenin was eind vorig jaar al neergehaald door de demonstranten, om te laten zien dat ze geen banden meer willen met Rusland. “Het heeft geen zin meer om onze president rechtstreeks aan te spreken”, zegt één van de betogers aan het standbeeld. “Hij is duidelijk niet in staat om te begrijpen of te controleren wat er nu gebeurt in dit land. Daarom hebben we besloten ons te richten naar de parlementsleden. We willen dat ze zich van hem afkeren. Het is gedaan met te werken voor één man en zijn gouden toiletten! Ze moeten werken voor ons land, en onze toekomst”.

President Janoekovitch liet zich vier dagen geleden ziek verklaren, maar is sinds vandaag weer aan het werk. De oppositie zet ondertussen haar protest voort: ze eist het aftreden van de president, en meer toenadering tot de Europese Unie, weg van de invloed van Rusland.