Meer reizigers maar verlies voor Ryanair

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft in het derde kwartaal zoals verwacht verlies geleden. Het nettoverlies kwam uit op 35,2 miljoen euro, nog iets lager dan analisten hadden verwacht. De maatschappij behoudt wel haar jaarprognose van een winst van ongeveer  510 miljoen euro.

"Het verlies van 35 miljoen euro in het derde kwartaal ligt volledig in lijn met de verwachtingen en is volledig te wijten aan een daling met 9 procent van de gemiddelde tarieven en aan het zwakkere pond", zegt Ryanair-topman Michael O'Leary in een persbericht.

Tijdens het winterseizoen, traditioneel minder goed voor vrijetijdsreizigers, en in een omgeving van toegenomen concurrentie verlaagde Ryanair zijn ticketprijzen. Dat leverde 18,3 miljoen reizigers op in het derde kwartaal, 6 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar liet zich ook voelen onder de streep.

 In het derde kwartaal van het vorige boekjaar had Ryanair een nettowinst geboekt van 18,1 miljoen euro. De omzet bleef stabiel op 964 miljoen euro. De Ierse luchtvaartmaatschappij start eind deze maand met vluchten van op Brussels Airport. Daar komen tien nieuwe routes en vier vliegtuigen, goed voor 200 wekelijkse vluchten. Die moeten tijdens het eerste jaar 1,5 miljoen passagiers opleveren.

"Ryanair zal de komende vijf jaar groeien van 80 miljoen naar meer dan 110 miljoen klanten per jaar", klinkt het in het persbericht. "Een aanzienlijk deel van die groei zullen we realiseren op primaire luchthavens." Tot nu toe vloog Ryanair meestal op secundaire luchthavens, buiten het centrum van de grote steden, zoals in België op de luchthaven van Charleroi.