Nederland bedankt Beatrix al feestend

Prinses Beatrix heeft zaterdagavond in een vol Ahoy in Rotterdam een warm dankfeest gekregen. Bijna 4000 Nederlanders waren aanwezig om de voormalige koningin te bedanken. De feestavond kreeg als naam ‘Beatrix, met hart en ziel’. Er werden 33 odes gebracht aan Beatrix, één voor elk jaar van haar regeerperiode.

Er waren niet enkel optredens van bekende Nederlanders, maar ook ‘gewone’ Nederlanders mochten het beste van zichzelf geven voor Beatrix. De 33 odes kwamen uit een doorsnede van de samenleving en uit alle hoeken van het koninkrijk, van Curaçao tot Rouveen en Venlo, met een mix van folklore, Jordanees levenslied, melkbussofoon, Bach, acrobatiek en een speciaal geschreven lied ‘Onder uw hoede’ dat door Chantal Janzen werd vertolkt.

Behalve muziek en dans, waren er ook veel dankwoorden voor Beatrix.  Beeldend kunstenaar Jeroen Henneman dankte haar voor de steun die zij de kunstwereld tijdens haar regeerperiode heeft gegeven. "Wat willen we nog meer dan een koningin die van kunst houdt? Had de rest van de regering die liefde maar gevolgd."

De koninklijke familie was bijna compleet aanwezig. Alleen de zieke prins Bernhard ontbrak, samen met zijn vrouw Annette en de prinsessen Anita en Aimée.