Man leeft 16 maand op zee na schipbreuk

Schipbreukeling José Ivan overleefde meer dan een jaar op zee. Na zestien maanden spoelde hij aan op een koraaleiland in de Stille Oceaan. De man was sterk vermagerd en zei dat zijn boot in september 2012 afgedreven was in Mexico.

De boot van de man werd opgevist door bewoners van het eiland Ebon, dat deel uitmaakt van de Marshalleilanden, in het midden van de Stille Oceaan. Het schip had wel een motor maar beschikte niet over een schroef. “Zijn gezondheidstoestand is niet goed, maar hij herstelt”, zegt Ola Fjeldstad, een Noorse studente antropologie die onderzoek doet op het koraaleiland. De man had enkel nog ondergoed aan toen hij aan land kwam. Hij vertelde dat hij in 2012 met een vriend vertrokken was vanuit Mexico. De vriend overleefde de tocht niet. In totaal zou de man 12.000 kilometer hebben afgelegd.

Veel details zijn er nog niet bekend over de tocht want de man spreekt enkel Spaans. Hij overleefde tijdens zijn tocht op schildpadden, vogels en vis. Aan boord van het schip was er geen vissersmateriaal dus de man heeft zijn eten gevangen met de blote hand. De man moet nu op het eiland wachten tot hij terug kan overgebracht worden naar  Mexico.