Belg opgepakt omdat hij homo is

In de Oegandese hoofdstad Kampala is een Vlaming opgepakt omdat hij homoseksueel is. “De FOD Buitenlandse Zaken volgt de zaak met extra aandacht op, omdat de feiten waarvoor de man werden opgepakt in België niet strafbaar zijn en vanwege de mensenrechten”, zei Joren Vandeweyer, de woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Intussen is de man op borg vrijgelaten. 

De man werd in de nacht van zondag op maandag bij hem thuis in Kampala opgepakt. De man is geen toerist en verblijft al langer in Oeganda. Buitenlandse Zaken nam contact op met zijn advocaat en de politie die de aanhouding bevestigde. Morgen zouden ze dan voor een rechtbank verschijnen wegens "seksuele handelingen die strijdig zijn met de wetten van de natuur".

Homoseksualiteit is in Oeganda bij wet verboden. Een recente wet die door het Oegandese parlement werd goedgekeurd voorziet levenslange gevangenisstraffen voor homo's. Ook mensen die homo's niet aangeven bij de politie worden strafbaar. Voorlopig weigert de Oegandese president Museveni de wet goed te keuren. Hij wil eerst bewijs dat homoseksualiteit een levenskeuze is en niet is aangeboren.