Oekraïners jagen politie uit gebouw

In de Oekraïense hoofdstad Kiev hebben betogers een gebouw ingepalmd dat werd bezet door de veiligheidstroepen. Die kregen de kans om het gebouw rustig te verlaten, nadat de betogers eerst met vuurwerk en molotovcocktails hadden gegooid.

Meteen nadat oppositieleider Jatsenioek gisteravond het voorstel van president Janoekovitsj had afgewezen en opriep om te blijven protesteren, omsingelden zo’n tweeduizend demonstranten het gebouw. Een aantal van hen wist binnen te dringen en wierp molotovcocktails.

In het gebouw zaten op dat moment heel wat veiligheidstroepen. Zij besloten na onderhandelingen met de oppositie en het ministerie van Binnenlandse Zaken het gebouw te verlaten.

De betogers hebben de afgelopen dagen al heel wat gebouwen bezet, waaronder het Stadhuis en het ministerie van Landbouw. De protesten tegen president Janoekovitsj begonnen in november, nadat de regering weigerde een handelsakkoord met de Europese Unie te ondertekenen. Die weigering gebeurde onder grote druk van buurland Rusland. Wat in november nog een vreedzaam protest was van de bevolking, is ondertussen uitgegroeid tot agressieve acties tegen de corrupte regering.

Lees ook: Oppositie Oekraïne slaat aanbod af