Dossier Crisis Oekraïne

Oppositie Oekraïne slaat aanbod af

In Oekraïne heeft de oppositie het aanbod van een president Janoekovitsj om de regering te leiden, afgewezen. Ze vindt het voorstel onvoldoende en eist vervroegde presidentsverkiezingen. De protesten gingen daardoor afgelopen nacht gewoon door.

Om een einde te maken aan het protest had Janoekovitsj oppositieleiders Jatsenioek en Klitsjko een topjob aangeboden. Arseni Jatsenioek mocht premier worden, ex-bokser Vitali Klitsjko zijn vice-premier. Janoekovitsj was ook bereid tot een grondwetswijziging om zo zijn eigen macht in te perken.

Maar zover komt het vooralsnog dus niet. Nu de president een knieval lijkt te maken, beseft de oppositie dat er veel meer uit te halen. Ze eist nieuwe verkiezingen en de vrijlating van alle politieke gevangenen. “Duizenden mensen zitten zo onwettig achter de tralies”, zegt Jatsenioek. De oppositie denkt daarbij vooral aan oud-premier Joelia Timosjenko, die in de cel zit voor corruptie.

De oppositie eist ook dat Oekraïne het handelsakkoord met de Europese Unie ondertekent. Dat dat in november niet gebeurde, was het begin van de protesten. De Russisch-gezinde president Janoekovitsj weigerde zijn handtekening te zetten, onder druk van grote buur Rusland.

Bekijk ook: