Betogers wijken niet, Kiev brandt

In Oekraïne gaat het protest tegen de regering onverminderd voort, ondanks de toegevingen van president Janoekovitsj. In de hoofdstad Kiev staken betogers afgelopen nacht opnieuw autobanden in brand en waren er gevechten met de politie.

Na gesprekken met de oppositie gisteren kondigde Janoekovitsj aan zijn regering te willen hervormen. Voor de betogers en de oppositie blijkt dat nu niet voldoende, ze eisen het ontslag van de president.

De actievoerders blijven zo het Onafhankelijkheidsplein in Kiev bezetten. Afgelopen nacht staken ze daar opnieuw autobanden voor in brand, om zo de barricades te versterken.

Afgelopen week vielen tijdens de protesten de eerste doden. Twee betogers werden doodgeschoten door de politie. Gisteren lekte ook een filmpje uit, waarin te zien was hoe de politie een betoger mishandelde. De man moest zich uitkleden en bij -10 graden poseren met andere agenten. Hij kreeg daarbij ook enkele klappen tegen zijn achterhoofd.

Het protest tegen de Oekraïense regering begon in november vorig jaar, nadat de Russisch-gezinde Janoekovitsj weigerde een handelsovereenkomst met de Europese Unie te ondertekenen. Het protest is sindsdien almaar uitgebreid, en is nu vooral gericht tegen de corruptie van de overheid.