Helft Duitse soldates al lastiggevallen

Meer dan de helft van de Duitse soldates geeft aan al eens slachtoffer te zijn geweest van ongewenste intimiteiten. Dat staat in een rapport dat de integratie van vrouwen in het Duitse leger onderzocht.

Ongeveer 55 procent van de bevraagde vrouwen moest al eens een vorm van ongewenste intimiteiten ondergaan. Het onderzoek onderscheidde daarin vier vormen: seksistische opmerkingen, gedwongen blootstelling aan beelden met een pornografisch karakter, ongewenste aanrakingen en betastingen, en aanranding.

Bijna de helft van de soldates krijgt al eens een seksistische opmerking, een kwart heeft al eens te maken gehad met betastingen en een kleine minderheid van drie procent is al het slachtoffer geweest van aanranding. Duits minister van Defensie Ursula von der Leyen, de eerste vrouw ooit op Landverdediging in Duitsland, liet al weten dat de manier van omgaan met vrouwen in het leger moet veranderen. "Het leger moet aantrekkelijker worden voor vrouwen", verklaarde ze.

 

Momenteel maken vrouwen 11 procent uit van de Duitse krijgsmacht. Van de mannelijke soldaten, zegt 12 procent al eens slachtoffer te zijn geworden van een van de vier vormen van ongewenste intimiteiten. Het onderzoek, dat al dateert van 2011 maar waarvan nu pas de resultaten bekendgemaakt werden, bevroeg 1.771 Duitse soldaten en 3.058 soldates.