Ex-generaals willen Guantanamo dicht

Eenendertig gepensioneerde Amerikaanse generaals hebben dinsdag aan de Amerikaanse president gevraagd om alles te doen voor de sluiting van Guantanamo, onder meer door de overbrenging van gedetineerden te versnellen. Dat blijkt uit een brief die is gepubliceerd door de ngo Human Rights First.

De gewezen opperofficieren zijn blij met het voornemen van president Barack Obama om een einde te stellen aan de gevangenis op de Amerikaanse enclave in Cuba. Ze wijzen er op dat Guantanamo de Amerikaanse belangen niet dient. Bij de ondertekenaars bevinden zich onder meer de gewezen commandant van de Marines, generaal Charles Krulak, de gewezen stafchef van de luchtmacht, generaal Merrill McPeak en de ex-bevelhebber van de Amerikaanse strijdmachten in het Midden-Oosten, generaal Joseph Hoar.

De 31 ex-militairen woonden dinsdag precies vijf jaar geleden de ondertekening bij van de eerste decreten voor de sluiting van Guantanamo en de veroordeling van foltering. Van de 779 oorspronkelijk naar Guantanamo gestuurde gedetineerden blijven er nog zowat 155 opgesloten in het complex.