Eskimopater spreekt voor het eerst

Eric Dejaeger, de Vlaamse missionaris die in Canada terechtstaat voor het misbruik van tientallen Eskimo-kinderen, heeft tijdens zijn proces gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Hij zegt dat hij verschillende jonge jongens heeft betast en zegt zijn verantwoordelijkheid voor zijn daden te willen opnemen.

De 66-jarige Dejaeger werd als enige getuige opgeroepen door zijn advocaat, Malcolm Kempt. Hij vertelde dat de incidenten in zijn slaapkamer op de missiepost plaatsvonden en dat het om jonge jongens ging. Hij betastte de kinderen aan het kruis, boven hun broek en deed dit slechts één keer met elk kind.

Kempt vroeg Dejaeger herhaaldelijk naar de tientallen andere aanklachten, maar die feiten ontkent hij. Zo zegt hij dat hij nooit seksuele daden met honden had. Dejaeger zei dat hij wel van honden houdt, “maar niet op die manier.”

In 1989 pleitte Dejaeger al schuldig voor acht aanklachten voor seksueel misbruik, wat hem vijf jaar cel opleverde. Twee jaar later kwam hij vrij en sindsdien is hij niet meer hervallen, zegt hij. De acht gevallen waarover nu sprake dateren van voor de periode in de gevangenis.

Tegen Eric Dejaeger zijn er 75 aanklachten. Het gaat vooral om seksuele misdrijven tegen Eskimo-kinderen in het Canadese Nunavut tussen 1978 en 1982.