Iran start afbouw kernprogramma

Een team van het Internationale Atoomenergieagentschap IAEA is begonnen met inspecties in drie Iraanse nucleaire installaties. Die kaderen in het akkoord dat Iran in november 2013 bereikte met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland. Dat akkoord voorziet onder meer dat Iran voor zes maanden zijn gevoelige nucleaire activiteiten bevriest, in ruil voor een versoepeling van de westerse sancties.

Volgens de woordvoerder van de Iraanse kernenergieorganisatie is het team in de faciliteiten voor uraniumverrijking Natanz en Fordo en in de zwaarwaterreactor in Arak al met de inspecties begonnen. De inspecteurs moeten bevestigen dat Iran volgens het in Genève overeengekomen akkoord de uraniumverrijking naar 20 procent stopzet en het al naar 20 procent verrijkte uranium stapsgewijs in brandstofelementen omzet, of naar vijf procent verdunt. Daarnaast mogen geen nieuwe centrifuges geïnstalleerd worden en moeten bijkomende werkzaamheden aan de reactor in Arak stopgezet worden.

Zodra dat het geval is, zal het IAEA-team de Europese ministers van Buitenlandse Zaken op de hoogte brengen. Zij zullen dan officieel de versoepeling van sancties jegens Teheran beslissen, voor een periode van zes maanden. Het hoofd van de Iraanse kernenergieorganisatie, Ali Akbar Salehi, deelde aan persagentschap AFP mee dat de verrijking maandag om 12 uur lokale tijd stopgezet wordt.