Boze Nederlanders zetten minister klem

De Nederlandse regering is het eens geraakt om de gaswinning in Groningen de volgende drie jaar gericht te verminderen. Er komt ook compensatie voor het gebied dat de jongste tijd herhaaldelijk getroffen werd door aardbevingen. Dat kondigde de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, aan in Groningse Loppersum.

Zijn verschijning daar verliep niet onopgemerkt. Heel wat Groningenaars van wie het huis schade heeft opgelopen door de gaswinning lieten van zich horen. Er waren ludieke acties met tractoren die de minister klem wilden zetten, maar op bepaalde momenten was de sfeer ook grimmig.

Concreet zal de productie in het meest risicovolle gebied, rond Loppersum, met 80 procent worden verminderd. Helemaal dicht kunnen de boorlocaties daar niet, want ook op de koudste dagen moet er voldoende gas zijn, luidde het.

De Nederlandse regering maakt tot 2018 ook 1,2 miljard euro vrij voor gedupeerden. Het geld moet dienen om gebouwen, huizen en de leefbaarheid in het getroffen gebied te verbeteren.

Het besluit heeft ook gevolgen voor de Nederlandse begroting: dit jaar komt er daardoor 700 miljoen euro minder in de staatskas. Een jaar later is dat al 600 miljoen euro en in 2016 gaat het om een miljard euro minder.