Dode bij bosbrand in Australië

De bosbranden in Australië hebben nu ook een dode geëist. 250 kilometer ten westen van Melbourne is in een woning een dodelijk slachtoffer gevonden. De brand bedreigt verschillende steden. Duizenden mensen moeten hun huizen verlaten. Er wordt ook gewaarschuwd voor de gezondheid van mensen honderden kilometers verder.

Blikseminslagen

Volgens Australische media woeden er in de deelstaat Victoria zo’n 70 bosbranden. De meeste daarvan zijn ontstaan door blikseminslagen, meer dan de helft zijn niet onder controle. De Sydney Morning Herald meldt dat twaalf branden zijn aangestoken. De krant vernam ook van de brandweer dat de bosbranden zo hevig zijn dat ze hun eigen weer hebben gecreëerd, onder andere door bliksem te veroorzaken.

Wind 

De heftigste branden woeden in een gebied op 250 kilometer ten westen van Melbourne. Daar is ook een dode gevallen. Ongeveer 21.000 hectare is in de as gelegd. Een andere brand in Gippsland, die nog niet onder controle is, zou snel een half miljoen hectare kunnen beslaan. De politie van Victoria waarschuwt het weer in de loop van de dag nog ongunstiger kan worden. De wind kan van richting veranderen en de vuurhaarden nog aanwakkeren. In Melbourne kan het kwik tot 44 graden oplopen , in Adelaide tot 42 graden.

Gezondheid

De universiteit van Victoria meldde aan de omroep ABC dat de bosbranden mensen honderden kilometers ver kunnen schaden. De rook kan over grote gebieden hangen, waaronder grote steden. Dat kan invloed hebben op miljoenen mensen, vooral als die reeds kwalen aan het hart of de longen hadden.