Gesjoemel na aardbeving in Aquila

Massimo Cialente, de burgemeester van de Italiaanse stad L'Aquila, heeft ontslag genomen omdat verschillende leden van het stadsbestuur betrokken zijn bij een corruptieschandaal. Ze zouden gefraudeerd hebben bij het toewijzen van overheidsopdrachten na de zware aardbeving van bijna vijf jaar geleden.

De Abruzzen werden in april 2009 getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Daarbij kwamen 309 mensen om het leven en tienduizenden mensen werden dakloos. Vooral de middeleeuwse stad L'Aquila werd zwaar getroffen. Uit een gerechtelijk onderzoek is nu gebleken dat ondernemers in totaal zowat een half miljoen euro aan smeergeld hebben uitbetaald om de opdrachten voor de wederopbouw van de stad binnen te halen. Vier lokale politici zijn al onder huisarrest geplaatst omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij die corruptiezaak. Er is ook een onderzoek ingesteld tegen andere verdachten, onder wie viceburgemeester Roberto Riga.

Cialente neemt naar eigen zeggen ontslag wegens het "vergiftigde klimaat" in zijn stad. Hij had eerder al aan de media verklaard dat hij zich bedrogen voelde en dat hij altijd de grootst mogelijke transparantie heeft geëist. De Italiaanse regering heeft de burgemeester gevraagd om zijn beslissing in overweging te nemen.