Ariel Sharon is overleden

Ariel Sharon is overleden. Hij werd 85. Sharon was van 2001 tot 2006 premier van Israël. In 2006 kreeg hij een hersenbloeding. Sindsdien lag hij al in een coma, maar zijn toestand ging de afgelopen weken fel achteruit.

Militaire carrière

Sharon werkte zich in het Israëlisch leger op tot generaal. Hij diende in de Zesdaagse Oorlog in 1967, waarbij Israël  op controversiële manier zijn territorium uitbreidde. Nadien had hij ook een belangrijke rol in andere militaire conflicten, zoals de Jom Kipoeroorlog in 1973.

Sabra en Shatila

Een jaar later verliet hij het leger en ging hij voor de overheid  werken. Hij was onder meer militair adviseur van toenmalig premier Yitzhak Rabin. Van 1977 tot 1981 was hij minister van Landbouw en van 1981 tot 1983 minister van Defensie.

Zijn beleid tegenover  de Palestijnen was hard. Op zijn bevel valt het leger Libanon binnen, om daar de Palestijnse vluchtelingen aan te pakken. In de vluchtelingenkampen Sabra en Shatila mondt dit uit in een waar bloedbad. Meer dan 2000 Palestijnen worden vermoord. De Palestijnen en Libanezen houden Sharon verantwoordelijk voor deze gruwelijke daden. Volgens een officieel onderzoek is hij 'indirect schuldig'. Als gevolg hiervan, moet Sharon ontslag nemen als minister van Defensie.

Premier

Maar hij blijft niet lang in de schaduw. Tussen 1983 en 2001 betrekt hij verschillende ministersposten. In 2000 wordt hij voorzitter van de Likoed-partij. Door een bezoek te brengen aan de Tempelberg, ontketent hij de Tweede Intifada.

Een jaar later wordt hij verkozen tot premier. Ook in deze functie zette hij de harde lijn tegenover de Palestijnen voort. Hij stuurt tanks en troepen de Palestijnse Gebieden in en laat verschillende militante leiders vermoorden.  In 2003 laat hij een omstreden muur bouwen aan de Westelijke Jordaanoever, zogenaamd om Palestijnse zelfmoordenaars buiten te houden.  Maar hij zette ook stappen in het vredesproces.  Zo zorgt hij voor de terugtrekking van Israël uit de Gaza-strook en een gedeelte van de Westelijke Jordaanoever.

Gezondheid

In januari 2006 kwam er abrupt een einde aan zijn loopbaan. Hij kreeg een zware hersenbloeding. Sindsdien lag hij in een coma. Hij werd ontheven uit zijn premierschap.  Vicepremier Ehud Olmert volgde hem op.