Stiefmoeder Breivik spreekt voor eerst

De stiefmoeder van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft voor het eerst een interview gegeven. In een documentaire op de Noorse televisie praat ze over Breivik als kind en hoe haar leven veranderde op 22 juli 2011. Toen bracht Breivik 77 mensen om het leven. Hij liet een autobom ontploffen in de regeringswijk van Oslo en schoot tientallen jongeren dood op het eiland Utoya.

Breivik was vier toen stiefmoeder Tove hem onder haar hoede kreeg. Zijn ouders waren gescheiden en zijn moeder kampte met psychische problemen. Tove wil nu pas over Breivik praten uit respect voor zijn biologische moeder. Zij overleed vorig jaar.

Voor de documentaire bezoekt Tove het regeringsgebouw waar Breivik in de zomer van 2011 een bom liet ontploffen. “Ik kreeg hem die zomer nauwelijks aan de lijn. Hij was met van alles bezig. Toen ik het nieuws hoorde leek het alsof ik naast mezelf stond. Ik wou maar niet beseffen dat dit echt gebeurd was.”

“Als kind was Anders een lieve, gevoelige jongen. Een beetje onverstoorbaar ook”, zegt Tove. “Toen ik het hoederecht over hem kreeg ben ik hem gaan aanzien als mijn eigen zoon.” Volgens de stiefmoeder hebben de problematische eerste levensjaren van Breivik, bij zijn zieke moeder, wel degelijk een invloed gehad op wie hij geworden is. “Ik kan alleen maar speculeren of die tijd bij zijn biologische moeder een verschil gemaakt hebben, maar ik denk van wel.”