Omstreden Indiase diplomate verlaat VS

De Indiase diplomate, van wie de arrestatie vorige maand voor een diplomatieke rel zorgde tussen de Verenigde Staten en India, heeft donderdag de VS verlaten. Dat zegt de federale procureur van Manhattan. De vrouw was donderdag door het gerecht officieel in verdenking gesteld.

Diplomate Devyani Khobragade werd in verdenking gesteld van visumfraude en het afleggen van valse verklaringen. Per brief liet de procureur aan de bevoegde rechter weten dat er geen zitting moet worden georganiseerd, omdat de diplomate recent diplomatieke onschendbaarheid heeft verkregen en donderdag de VS verlaten heeft.

Devyani Khobragad was de viceconsul-generaal van India in New York. Ze werd op 12 december 48 uur lang vastgehouden. Het gerecht verdenkt haar ervan valse documenten geleverd te hebben voor haar Indiase huishoudster, zodat die een visum kon bemachtigen. Ook meent het gerecht de diplomate haar huishoudster minder betaalde dan wat overeengekomen was.

New Dehli reageerde destijds woedend op de arrestatie. Vooral de volgens hen vernederende behandeling, de dame werd gefouilleerd, schoot in het verkeerde keelgat. India voerde daarna verschillende maatregelen door die gericht zijn tegen Amerikaanse diplomaten in India.