Zelfs ijsberen kunnen koude in VS niet aan

Een historische koudegolf teistert nog steeds de Verenigde Staten. In alle staten, ook Hawaii, zijn dinsdag vriestemperaturen opgetekend. In een dierenpark in Chicago moesten zelfs de ijsberen beschutting in hun onderkomen zoeken. 

118 jaar geleden

In New York en Philadelphia wees het kwik dinsdag -15 graden Celsius aan, voor het eerst in 118 jaar in beide steden. Het plaatsje Embarrass in Minnesota tekende dinsdag de koudste temperatuur op: -37 graden Celsius. In totaal zagen minstens 49 steden recordtemperaturen voor een 7 januari.  Door de koude zijn verschillende scholen gesloten (onder andere in Minnesota, Chicago, Atlanta en Nashville) en is het openbaar vervoer onderbroken omwille van veiligheidsoverwegingen.

Dinsdag zijn meer dan 2.500 vluchten geschrapt en liepen er nog eens 6.100 vertragingen op.  Zowat overal in de Verenigde Staten waarschuwden de autoriteiten de bevolking dat de gevoelstemperaturen, onder meer door rukwinden, dodelijk kunnen zijn. Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis in Washington, zei dat de inwoners beschutting moeten opzoeken en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten opvolgen.

Ontsnapte gevangene keert terug

In Kentucky zag een ontsnapte gevangene zich door de koude en de ijzige wind genoodzaakt om zichzelf aan te geven. De 42-jarige man ontsnapte zondag uit een laagbeveiligde gevangenis in Lexington, waar hij een celstraf uitzat voor onder meer inbraak, zo meldden verschillende Amerikaanse media. Hij hield het evenwel slechts één dag uit in de vrieskou en stapte een motel binnen, waar hij de receptionist vroeg om de politie te bellen. Na een medisch onderzoek werd hij opnieuw opgesloten.

Vijftien doden

Door de arctische koude zijn sinds het begin van het jaar een vijftiental doden gevallen. Vier mannen tussen 48 en 63 jaar oud overleden afgelopen weekend in Chicago aan een hartaanval, toen ze voor hun huis sneeuw ruimden. Ook is het lichaam van een 90-jarige vrouw teruggevonden in de sneeuw, nabij haar voertuig.