Helden 11 september lichten overheid op

106 mensen, onder wie ook tachtig gewezen agenten en brandweermannen uit New York, worden ervan verdacht gefraudeerd te hebben om na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 onterecht aanspraak te kunnen maken op een invaliditeitsuitkering. Volgens de procureur in Manhattan heeft deze zaak de staat honderden miljoenen dollars gekost.

Posttraumatische stress

De verdachten verklaarden dat ze niet meer in staat waren om te werken. Velen gaven daarbij aan dat ze last hadden van psychische problemen, zoals een depressie of posttraumatische stress. Heel wat dossiers werden ingediend na de aanslagen van 11 september, al dateren sommige fraudegevallen wel al van langer geleden. De oudste zaak gaat terug tot 1988.

In hun aanvraag verklaarden de verdachten dat ze niet buiten kwamen, niet reisden of geen sociaal contact meer hadden. Ondertussen blijken sommige verdachten te vliegen met een helikopter, blackjack te spelen in Las Vegas of te jetskiën. De verdachten werden allemaal geadviseerd door vier consultanten, die hen uitlegden wat ze de artsen en onderzoekers moesten wijsmaken.

500.000 dollar

De invaliditeitsuitkering in de VS bedraagt 30.000 tot 50.000 dollar per jaar, een bedrag dat bij de verdachten bovenop hun pensioen kwam. Gemiddeld hebben de verdachten zo 210.000 dollar opgestreken, wat in sommige gevallen zelfs opliep tot 500.000 dollar.  "Veel deelnemers aan deze oplichting hebben op een cynische manier beweerd te lijden aan een ziekte als gevolg van 11 september, waarmee ze oneer aandoen aan de reddingsploegen die hun stad gediend hebben ten koste van hun eigen gezondheid en veiligheid", verklaarde procureur Cyrus Vance jr. dinsdag in Manhattan. Hij benadrukte dat er door deze fraude minder middelen overschieten om de slachtoffers te helpen die echt met posttraumatische stress te kampen hebben.