Miljard dollar voor kinderen Syrië nodig

Om de kinderen in Syrië opnieuw kansen op een stabiele en veilige toekomst te geven, is een miljard dollar (zo'n 735 miljoen euro) nodig. Dat zegt kinderrechtenorganisatie Unicef, samen met onder andere de hulporganisaties Save The Children en World Vision. De organisaties roepen op tot een wereldwijde mobilisatie.

Al bijna drie jaar lang zijn kinderen de meest kwetsbare slachtoffers van het conflict in Syrië. Ze zien familieleden en vrienden sterven, hun scholen worden verwoest en ook de hoop verdwijnt beetje bij

beetje. Velen zouden al fysieke en emotionele schade hebben opgelopen. Daarnaast zijn de Syrische kinderen ook vaak het slachtoffer van kinderarbeid, gedwongen huwelijken of inlijving bij gewapende troepen. Drie miljoen kinderen zijn in eigen land op de vlucht, een miljoen verblijft in het buitenland, van wie bijna de helft jonger dan vijf jaar.

De organisaties roepen op om wereldwijd een miljard dollar vrij te maken, geld dat gekanaliseerd moet worden naar onderwijs- en beschermingsprogramma's. Anders dreigt een verloren generatie te ontstaan, luidt het. De organisaties lanceren hun oproep een week voor in Koeweit een belangrijke donorconferentie voor Syrië plaatsvindt.

België spendeerde vorig jaar 8,3 miljoen voor de humanitaire crisis in Syrië, waaronder 1,8 miljoen euro voor de kinderen.