Ambassadeur weg na VTM-reportage

De Liberiaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft ambassadeur Francis Tuan Karpeh en zijn gehele team teruggeroepen naar Monrovia, na verdenkingen van fraude. Liberia heeft daarnaast een onderzoek geopend met betrekking tot al zijn ambassades. Dat heeft de Liberiaanse nieuwssite Frontpageafricaonline.com bekendgemaakt.

Dat gebeurde na deze reportage van VTM NIEUWS, dat documenten kon inkijken die aantonen dat de man zijn eigen regering oplichtte. 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten te handelen volgen een richtlijn van president Ellen Johnson Sirleaf van 17 december. Volgens de Liberiaanse nieuwssite wordt de teruggeroepen ambassadeur ervan verdacht de kosten voor zijn ambstwoning structureel overdreven te hebben, onder meer via een valse huurovereenkomst met vastgoedmakelaar Estia. Deze laatste heeft verzekerd nooit een overeenkomst met de Liberiaanse ambassade te hebben gesloten. Karpeh, zowel ambassadeur voor de Benelux als bij de Europese Unie, is ook een oud-minister van Financiën en was in functie sinds juli 2012.

De Liberiaanse overheid voert tegelijkertijd een breder onderzoek naar de werking van al zijn diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland, teneinde de "aangewezen bestraffende en corrigerende maatregelen" te nemen in het geval van frauduleuze praktijken van Liberiaans diplomatiek personeel.