Syrische rebellen onderling slaags

Al enkele dagen zijn in de Syrische stad al Rakka hevige gevechten aan de gang tussen verschillende groeperingen tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Al-Rakka, in het noorden van het land, is de enige provinciehoofdstad die het regime niet onder controle heeft. Net daar hebben Syrische rebellen meerdere basissen en het hoofkwartier van een extreem jihadistische groepering bestormd. Bij de gevechten kwamen de afgelopen dagen al tientallen strijders om.

De extremistische groepering ‘Islamitische Staat in Irak en in de Levant’ (kortweg ISIL) werd aangevallen door seculiere en gematigde islamitische rebellen. Vroeger waren zij bondgenoten, maar sinds ISIL, dat nauwe banden heeft met al-Qaeda, gematigde rebellen gevangennam en doodde, strijden de groeperingen niet alleen meer tegen het regime van al-Assad, maar ook tegen elkaar. Vijftig van de gevangengenomen rebellen en activisten, werden bij de aanvallen van vandaag bevrijd uit de handen van de ISIL-terroristen.

Het al bijna drie jaar durend conflict in Syrië heeft ertoe geleid dat meerdere radicale groepen strenge islamitische regels hebben opgelegd in gebieden die zij controleren. Maar gematigde groeperingen pikken het terreurbewind van de radicale groepen steeds minder, waardoor ze in opstand komen. De extremistische jihadisten tellen een behoorlijk aantal buitenlandse strijders in hun rangen.

In een mededeling had de Nationale Coalitie van de Syrische Oppositie zaterdag al laten weten de strijd van de rebellen tegen de jihadisten volledig te steunen. De coalitie noemt het cruciaal dat de rebellen blijven strijden tegen de milities van Assad en tegen de troepen van al-Qaeda die de  revolutie proberen te verraden.