Privacyklacht tegen Facebook

Een groep Facebookgebruikers start een groepsvordering tegen de sociaalnetwerksite, omdat die de privéberichten van haar gebruikers zou controleren. Dat melden verschillende Britse media. De gebruikers schrijven in hun vordering dat die praktijk "bijzonder winstgevend is voor Facebook, omdat gebruikers die denken dat ze communiceren op een dienst die niet afgeluisterd wordt, sneller meer zullen prijsgeven". Facebook heeft al laten weten dat er niets aan is van die bewering, en zichzelf "krachtig zal verdedigen".

In de vordering vragen de gebruikers of een compensatie van 100 dollar per dag van vermoedelijke schending, of een forfaitair bedrag van 10.000 dollar voor elke gebruiker.

De gebruikers baseren zich op een onafhankelijk onderzoek in augustus door de IT-beveiligingsfirma High-Tech Bridge. In dat onderzoek was via verschillende sociale netwerken een link naar een geheime site gedeeld. De onderzoekers gingen vervolgens na wie toegang probeerde te krijgen tot die site. Automatische programma's van Facebook, maar ook van Google+ en Twitter, probeerden de link te volgen, aldus het onderzoek.

Het is niet de eerste keer dat Facebook met zulke beweringen geconfronteerd wordt, maar sommigen, zoals de IT-beveiligingsexpert Graham Culley, verdedigen de controle. Aan The Independent merkt hij op dat dit noodzakelijk is in het inperken van online spam. "Natuurlijk moeten ze hierover wel transparant zijn."

De vraag zal vooral zijn of Facebook de links controleert om hun gebruikers te beschermen, of dat het die informatie ook doorverkoopt aan derden.