Giel wordt tot monnik gewijd

Giel Foubert, de jongen van 15 die vorig jaar naar een klooster in India trok, wordt morgen in een ceremonie tot monnik gewijd. Dat laat hij zelf weten via de sociaalnetwerksite Twitter. 

"Morgen word ik volledig als monnik ingewijd onder de Bodhi boom", zo tweette de jonge boedhist. Hij voegt er ook aan toe dat hij hoopt ooit volledig verlicht te worden.

Lobsang Nyima, zoals Giel in het klooster heet, vertrok in november van vorig jaar na een maandenlange juridische strijd naar India. De jongen en zijn moeder deden hun verhaal in het VTM-programma Telefacts. Er kwam heel wat tegenkanting op zijn plannen en het parket van Gent stelde een onderzoek in . De jeugdrechtbank oordeelde in eerste instantie dat hij mocht vertrekken. Het parket ging echter in beroep en stak zo een stokje voor zijn vertrek.

Het Hof van Beroep oordeelde dat er een bijkomend onderzoek nodig was naar de leefsituatie van Giel. Nog voor dat onderzoek afgerond was, oordeelde de jeugdrechter dat er voldoende aanwijzingen waren dat Giel beschermd moest worden. De rechter besliste dat Giel 30 dagen ambulant behandeld moest worden in een observatie- en oriënteringscentrum.

Eens die periode verstreken was, waren er geen bezwaren meer tegen het vertrek en kon Giel aan zijn reis beginnen.