Musharraf met spoed opgenomen

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf, die normaal gezien vandaag voor een speciale rechtbank moest verschijnen, is met spoed overgebracht naar een militair ziekenhuis. Politie en vertrouwelingen zeggen dat Musharraf (70) met hartproblemen kampt. Eerder op de dag raakte bekend dat zijn advocaten de rechtbankzitting boycotten, omdat ze zeggen het doelwit te zijn van bedreigingen door de autoriteiten.

Musharraf was op weg naar de rechtbank in Islamabad, toen hij begon te klagen over pijn in de borststreek, aldus een politiewoordvoerder. Goed 2.000 veiligheidstroepen bewaakten de twee kilometer van Musharrafs huis tot het gerechtsgebouw in Islamabad waar de speciale rechtbank zijn zitting hield. Al twee keer, op 24 december en op 1 januari, heeft de vroegere president geweigerd de zitting bij te wonen, omdat de veiligheid volgens hem te wensen overliet.

De huidige regering beschuldigt Musharraf van hoogverraad. In de zitting van vandaag moest de rechtbank de feiten voorlezen die de regering Musharraf, die na een staatsgreep in 1999 tot 2008 aan de macht bleef, ten laste legt: opheffen van de grondwet en opleggen van de noodtoestand in 2007. Tijdens de zitting zou Musharraf vervolgens zijn versie van de feiten kunnen geven, waarop de rechtbank beslist om hem al dan niet in beschuldiging te stellen van hoogverraad. Op dat misdrijf staat in Pakistan de doodstraf.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif installeerde die speciale rechtbank. Musharraf greep de macht in 1999, ten koste van toenmalig premier Sharif. Er wordt gevreesd dat een proces de burgerregering op een ramkoers met het machtige leger kan zetten. Het leger steunt de vroegere generaal Musharraf nog altijd.