Antarcticatoeristen eindelijk gered

Er is eindelijk redding voor de bemanning en de passagiers van het schip dat sinds Kerstmis geblokkeerd zit in het ijs van de Zuidelijke IJszee bij Antarctica. Een Chinese helikopter zal hen evacueren. "De helikopter is er. Het is nu 100 procent zeker dat we worden opgepikt. Iedereen geweldig bedankt", tweette expeditieleider Chris Turney. Eerder op de dag werd de reddingsmissie nog gestopt door het slechte weer.

De Australische maritieme autoriteit had geen rekening meer gehouden met een nieuwe poging. De helikopter van de Chinese ijsbreker zal de 52 passagiers van het Russische schip evacueren. Of ook de 22 bemanningsleden het schip zullen verlaten is niet duidelijk. Turney tweette ook de link naar een filmpje op YouTube, waarop een rode helikopter te zien is die landt op het ijs, vlak bij de gestrande Russische boot.

Alles samen zitten er 74 mensen sinds Kerstmis vast in het ijs van Antarctica. Ze zitten op een schip dat op weg was naar Antarctica, om er in de voetsporen te treden van ontdekkingsreiziger Douglas Mawson, die honderd jaar geleden Antarctica verkende. De wetenschappers aan boord bewijzen dat de groepssfeer na een dikke week nog altijd optimaal is. Ze hebben een filmpje gemaakt van een zelfgecomponeerd liedje over hun uitzonderlijke situatie.