Belgen in Congo moeten oppassen

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roept Belgen die in Congo verblijven op om voorzichtig te zijn en zo weinig mogelijk de stad in te trekken. Dat verklaarde Reynders aan Belga. Hij doet die oproep nadat maandag een luchthaven en de nationale televisie werden aangevallen.

"Op verschillende plaatsen in Kinshasa, waar een legerkolonel gedood werd, en Lubumbashi heeft geweld plaatsgevonden", verklaarde de minister. "Tientallen aanvallers werden ook gedood. Ik heb contact gehad met de premier en daaruit blijkt dat de situatie momenteel stabiel is en de minister van Transport zal binnen afzienbare tijd de heropening van de luchthaven van Ndjili aankondigen, waar tijdens de ochtend nog schoten weerklonken." 

Reynders bevestigde dat er geen Belgische slachtoffers vielen, maar hij roept Belgen wel op om voorzichtig te zijn en zich via de ambassade op de hoogte te stellen over hoe de situatie evolueert.

Volgens Congolees regeringswoordvoerder Lambert Menda vielen bij het geweld maandag in de twee grootste steden van Congo in totaal meer dan zeventig doden. Dinsdag zal een meer gedetailleerde balans worden meegedeeld.