Vier journalisten Al Jazeera opgepakt

De Egyptische politie heeft in een hotel in Caïro vier medewerkers van de internationale nieuwszender Al Jazeera gearresteerd. Dat bevestigen de zender, die gevestigd is in de golfstaat Qatar, en het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder de opgepakte medewerkers zijn de Australiër Peter Greste, een gewezen BBC-reporter, en de plaatselijke bureauchef Mohammed Adel Fahmi. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verklaarde op zijn Facebook-pagina dat de Al Jazeera-medewerkers "valse nieuwsberichten verspreid hebben om de nationale veiligheid te schaden". Bij de arrestanten is een lid van de "terroristische" Moslimbroederschap, klinkt het. Om wie het precies gaat, is niet duidelijk. 

De regering in Caïro classificeerde de Moslimbroederschap vorige woensdag als een terroristische organisatie. Bewijzen voor terroristische activiteiten van de islamistische organisatie legde de regering niet voor. Al Jazeera verspreidt nieuws in het Arabisch, Engels en Bosnisch. Eerder deze maand veroordeelde de ngo Reporters zonder Grenzen al de continue campagne van de Egyptische regering tegen nieuwsmedia en journalisten.