Situatie Congo weer onder controle

Vanochtend werd de hoofdstad van Congo, Kinshasa, opgeschrokken door zware schietpartijen. De gebouwen van de staatsomroep werden aangevallen, en enkele journalisten werden gegijzeld. De regeringstroepen zouden de situatie opnieuw onder controle hebben.

Enkele jongemannen gewapend met geweren en messen drongen de gebouwen van de staatsomroep binnen. Ze hielden een 15-tal journalisten gegijzeld en het tv-signaal ging uit de ether. Ook op de internationale luchthaven zijn geweerschoten gehoord. Enkele bronnen spraken over een aanval op de militaire kampen Tshatshi en Kokolo. 

Ingrid De Vreese, een Vlaming in Kinshasa, vertelt over de chaos. "Niemand weet wat er aan de hand is. Is het een staatsgreep of zijn het enkele ontevreden soldaten? Mensen zijn angstig en trekken zich terug in hun huizen. De straten liggen er verlaten bij."

"Situatie onder controle"

Wat er precies gebeurd is, blijft onduidelijk. De gijzelnemers zouden aanhangers zijn van de spirituele leider Paul Joseph Mukungubila. Die nam het tijdens de verkiezingen in 2006 op tegen huidig president Joseph Kabila. 

Volgens de minister van Informatie, Lambert Mende, is de situatie in Kinshasa nu onder controle. De regeringstroepen hebben de staatsomroep en de luchthaven opnieuw in handen. De regering zou hierbij een 40-tal rebellen gedood hebben.

Huis Mukungbila beschoten

Ook in Lubumbashi, de tweede stad van het land, werd er geschoten. Er werden schoten afgevuurd op het huis van de religieuze leider Paul Joseph Mukungubila. Aanleiding was hoogstwaarschijnlijk de gijzeling van enkele journalisten door zijn volgelingen eerder op de dag in Kinshasa.

"Rond 11 uur lokale tijd weerklonken schoten. We zijn nog bezig alle informatie te verzamelen, maar die schoten zouden afgevuurd zijn vlakbij de residentie van 'profeet' Joseph Mukungubila", aldus Justicia-voorzitter Timothée Mbuya. Volgens Mbuya is het in de namiddag weer rustig geworden in Lubumbashi