Duur meesterwerk ontdekt in tv-show

In het televisieprogramma ‘Antiques Roadshow’ op de BBC is totaal onverwacht een echt schilderij van Antoon Van Dyck ontdekt. De eigenaar, dominee Jamie MacLeod, had het werk voor amper 400 Britse pond gekocht in een antiekwinkel, maar het blijkt nu ruimschoots 400.000 pond waard.

De dominee wilde het werk laten schatten, omdat hij het wou verkopen om nieuwe kerkklokken aan te schaffen. Hij nam het schilderij deze zomer mee naar de opnames van ‘Antiques Roadshow’, vergelijkbaar met ‘Rijker dan je denkt’ op VTM. Een kunstexpert meende dat het om een echt werk ging van de Vlaamse meester en liet het restaureren en onderzoeken.

Wereldautoriteit Christopher Brown bestempelt het nu als een originele Van Dyck. Volgens de BBC was de dominee opgewonden door de verrassende ontdekking. Dat het werk in het Verenigd Koninkrijk opduikt, is geen grote verrassing. De Vlaamse schilder Van Dyck was de belangrijkste hofschilder onder koning Charles I. Het werk dat nu is ontdekt, beeldt een Brusselse magistraat uit. Experts menen dat het past in de voorbereiding van een reeks uit 1634 over zeven magistraten. Dat nog een onbekende Van Dyck opduikt, is volgens experts uiterst zeldzaam. Voor het BBC-programma gaat het in elk geval om de duurste ontdekking sinds de start ruim 36 jaar geleden.