17 doden bij aanslag in Russisch station

Bij een explosie in een treinstation van de Russische stad Volgograd zijn zeventien mensen om het leven gekomen.  Er vielen ook 27 gewonden.  De Russische regering sprak lange tijd over een terreurdaad gepleegd door een vrouwelijke terroriste, maar later doken camerabeelden op die toch in de richting van een man wijzen.

Meer bijzonderheden over de ontploffing in de metropool aan de Wolga, het vroegere Stalingrad, zijn nog niet bekend. Vele ziekenwagens haastten zich naar het station. Het gebouw werd ontruimd, aldus het ministerie van Civiele Bescherming. In oktober had een zelfmoordterroriste in een bus in Volgograd verschillende passagiers mee de dood ingesleurd.

De Russische president Vladimir Poetin heeft na de aanslag opdracht gegeven aan zijn veiligheidsdiensten om "alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen" te nemen. De veiligheidsmaatregelen in treinstations en luchthavens worden verscherpt.

Volgograd ligt op 700 kilometer van Sotsji, waar in februari de Olympische Winterspelen worden georganiseerd. De Tsjetsjeense radicale moslimleider Doku Umarov heeft opgeroepen om aanslagen te plegen om de Spelen te verstoren.

Op amateurbeelden is te zien hoe mensen na de ontploffing rond het station verzorgd worden: