Hulp onderweg voor expeditieschip

De Australische ijsbreker Aurora Australis heeft koers gezet richting het Russische onderzoeksschip MV Akademik Sjokalski, dat al sinds dinsdag vastzit in het ijs, op 2.800 kilometer ten zuiden van de Australische stad Hobart.

Om 4u vanochtend onze tijd was de Aurora Australis tot op 180 kilometer van het Russische schip genaderd. Maar het is niet zeker of het zich een weg zal kunnen banen tot bij het schip. Als dat niet lukt, heeft de Australische autoriteit voor de zeeveiligheid (Amsa) nog een plan B: “ Een Chinees schip met helikopter is in de buurt", zegt Amsa. "Die kan ingezet worden als de Aurora Australis het ijs niet kan doorbreken."

De Chinese ijsbreker Snow Dragon was de eerste ijsbreker die zich aan een reddingspoging waagde. Maar het schip liep zelf vast in het ijs en moest noodgedwongen rechtsomkeer maken.

 De Akademic Sjokalski vertrok op 28 november in Nieuw-Zeeland voor een privé-expeditie. Het volgt de route van de Australische ontdekkingsreiziger Douglas Mawson. De 74 passagiers aan boord zijn wetenschappers en toeristen, voornamelijk Australiërs. Er is ook een bemanning van 22 Russen. De Russische ambassade in Australië staat in contact met de kapitein van het schip. Die zegt dat iedereen het goed stelt en in veiligheid is.

Bekijk ook: