ETA geeft fouten toen

Voor het eerst hebben opgesloten leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA  hun fouten toegegeven. "We geven in alle eerlijkheid toe dat we leed en veelvuldige schade hebben berokkend”, luidde het in een communiqué van het ‘Collectief van Baskische Politieke Gevangenen’ (EPPK). De ondertekenaars willen ook samenwerken met de autoriteiten. De ETA streed decennialang voor een onafhankelijke staat in Baskenland.

De zelfbenoemde afvaardiging van ETA-gevangenen wil nu voor het eerst samen met het staatsapparaat praten over de terugkeer van ontslagen activisten in de maatschappij. De ETA zwoer het gebruik van geweld af in oktober 2011 en nu neemt ook het EPPK “afstand van methodes uit het verleden”.

Er zitten nog een 600-tal ETA-leden in Spanje en Frankrijk achter tralies. ETA roept de regeringen van Spanje en Frankrijk op om alle uitzonderingssituaties en -maatregelen op te heffen en de haatpolitiek radicaal te veranderen. De EPPK had tot nog toe alle vonnissen en elke dialoog met de autoriteiten over een reïntegratie in de maatschappij afgewezen. "We kunnen nu aanvaarden dat het proces over onze terugkeer van rechtswege volgt, ook als dat de impliciete erkenning van onze vonnissen betekent".

De Spaanse Justitie heeft de voorbije weken een 50-tal ETA-gevangenen na een vonnis van het Europees Hof voor Mensenrechten (EHMR) vrij moeten laten. Het EHMR was van oordeel dat de in Spanje toegepaste praktijk over strafvermindering illegaal is.

De ETA werd in 1959 als verzetsbeweging tegen de Franco-dictatuur opgericht. Ze zette haar strijd tegen de Spaanse staat ook na de terugkeer naar de democratie in 1975 verder met als doel een onafhankelijke staat in Baskenland. Bij ETA-aanslagen werden meer dan 800 mensen gedood. In oktober 2011 had de organisatie wel de definitieve stopzetting van het gewapend geweld aangekondigd, maar de wapens werden niet ingeleverd en de structuren van het verzet niet ontbonden.