LIbiërs arresteren militairen uit VS

Vier Amerikaanse militairen die op missie waren in Libië, zijn gisteren korte tijd opgepakt door de plaatselijke autoriteiten. Dat maakte het Amerikaanse leger bekend. Waarom ze werden vastgehouden, is nog niet bekend.

De vier soldaten bevonden zich in de buurt van Sabratha, op zo'n 60 kilometer van de hoofdstad Tripoli, toen ze werden opgepakt. Volgens het Amerikaanse leger waren ze daar "ter voorbereiding van het veiligheidsbeleid". Maar volgens de Amerikaanse krant New York Times stonden de vier in voor de beveiliging van de Amerikaanse ambassade en deden ze een veiligheidsoefening voor een eventuele evacuatie van Amerikaans overheidspersoneel uit Libië.

In september 2012 werd het Amerikaanse consulaat in Benghazi, in het oosten van het land, nog aangevallen. Daarbij kwam de Amerikaanse ambassadeur om het leven. Enkele weken geleden werd een Amerikaanse onderwijzer doodgeschoten in Benghazi. Beide aanvallen zouden het werk zijn geweest van radicale moslims.

Sinds de val van het regime van kolonel Khadafi in 2011, heerst er chaos in het land. De Libische regering slaagt er niet in om een degelijk veiligheidsbeleid op poten te zetten. Heel wat ex-milities lopen nog met wapens rond en controleren delen van het land. Zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk beloofden steun aan Libië om soldaten en politieagenten op te leiden.

 

Maar tegelijk liggen Tripoli en Washington overhoop over de aanwezigheid van Amerikaanse special forces in Libië. Die pakten in oktober Abu Anas al-Libi op, die ervan verdacht wordt verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. De man zit opgesloten in New York, maar volgens Libië werd hun landgenoot "ontvoerd".