Expeditieschip nog steeds vast in ijs

Het Russische schip MV Akademic Sjokalski zit nog steeds vast in het ijs op Antarctica. De Chinese ijsbreker die het schip kwam bevrijden, is op een paar kilometer afstand moeten terugkeren.

De Snow Dragon is één van de drie ijsbrekers die de opdracht heeft gekregen om het Russische schip te gaan bevrijden. De Akademic Shokalskiy zit vast sinds 24 december, nadat het door een sterke wind in het ijs gedreven was. Maar de Snow Dragon geraakt alleen niet door het ijs, en wacht nu op versterking. Die zou moeten komen van het schip Aurora Australis, maar dat zal pas zondag ter plaatse zijn.

De Akademic Sjokalski vertrok op 28 november in Nieuw-Zeeland voor een privé-expeditie. Het volgt de route van de Australische ontdekkingsreiziger Douglas Mawson. De 74 passagiers aan boord zijn wetenschappers en toeristen, voornamelijk Australiërs. Er is ook een bemanning van 22 Russen. De Russische ambassade in Australië staat in contact met de kapitein van het schip. Die zegt dat iedereen het goed stelt en in veiligheid is.