Pussy Riot-leden eindelijk herenigd

Nadjezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina, de twee leden van de punkgroep Pussy Riot die gisteren vrijgelaten werden uit de gevangenis, zijn herenigd. Tolokonnikova wachtte Aljochina op, samen met haar man en vrijgelaten Greenpeacefotograaf Denis Sinyakov op de luchthaven van de Siberische stad Krasnoyarsk.

De twee vrouwen kondigden meteen aan dat ze doorgaan met hun politieke activisme: “We hebben elk onze ideeën voor dit project, en die gaan we nu samen bespreken”. Ze gaan zich inzetten voor de mensenrechten, en de situatie van gedetineerden in Rusland. “Alles gebeurt buiten je wil om. Je verandert in een zak die in een gevangenis gestoken kan worden, verplaatst van de ene kolonie naar de andere en dan zomaar vrijgelaten omdat iemand dat beslist”.

Aljochina wilde zich verzetten tegen de amnestie, twee maanden voor het einde van haar straf, maar dat lukte niet. Ze denkt niet dat de vrijlating zonder bijbedoeling is: “Ik denk niet dat het om een daad van humanisme gaat, maar eerder om een PR-operatie", zei de 25-jarige moeder in een interview met televisiezender Dozjd. De vrijlating lijkt haar zelfs dwars te zitten: "Het is ontheiliging", zei ze. Ze hekelde dat de wet van toepassing is voor nog geen tien procent van de gevangenen. "Als ik de kans had, zou ik geweigerd hebben", klonk het. "Het moeilijkste in de gevangenis was zien hoe ze mensen breken."

De twee jonge moeders waren veroordeeld tot een celstraf van twee jaar nadat in februari vorig jaar vijf leden van de band een punkgebed tegen Poetin en tegen de steun van de Russische orthodoxe kerk aan de autoriteiten in het Kremlin hadden gezongen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. De twee zouden oorspronkelijk pas begin maart vrijkomen. Een derde veroordeeld lid, Jekaterina Samoetsevitsj, kwam al vrij in oktober 2012.

Na de goedkeuring van een door de Russische president Poetin voorgestelde amnestiewet kwam vrijdag ook al Michail Chodorkovski vrij, een andere prominente Kremlincriticus die tien jaar opgesloten zat. De maatregel wordt evenwel beschouwd als een toegift van de Russische president aan het westen, in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Westerse politici en mensenrechtenactivisten eisten herhaaldelijk dat politieke gevangenen in Rusland zouden vrijgelaten worden.

Bekijk ook: