Postuum gratie voor nazi-codekraker

De Britse wiskundige en informaticapionier Alan Turing krijgt postuum gratie, meer dan zestig jaar na zijn veroordeling wegens zijn homoseksualiteit. Turing speelde een beslissende rol in het kraken van de nazi-codes.

Turing, beschouwd als de "Einstein van de wiskundigen", stierf in 1954 op amper 41-jarige leeftijd. Hij stierf aan een cyanide-vergiftiging. Officieel luidt het dat hij zelfmoord pleegde, maar daar wordt steeds meer aan getwijfeld. Mogelijk ging het om een ongeval.  Twee jaar voor zijn dood werd hij veroordeeld wegens homoseksuele daden, illegaal in Groot-Brittannië tot 1967. Hij werd veroordeeld tot chemische castratie.

Dinsdag kreeg hij postuum koninklijk pardon voor die veroordeling, op voorstel van justitieminister Chris Grayling. Die roemde Turing als een "uitzonderlijk man met een briljante geest". Zijn veroordeling wegens zijn homoseksualiteit zou vandaag worden beschouwd als "onrechtvaardig en discriminerend" en is nu geannuleerd, aldus minister Grayling.

Turing legde de basis van de moderne informatica en de wetenschap van de artificiële intelligentie. Hij ontwikkelde daarvoor de Turing-test, die vandaag nog steeds wordt gebruikt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij aan het kraken van de codes die Duitse duikboten gebruikten, de Enigma-codes. Zijn werk zorgde er voor dat de oorlog minder lang duurde, en op die manier werden duizenden levens gered.