Lid Pussy Riot vrijgelaten

Een van de nog opgesloten leden van de Russische vrouwenpunkband Pussy Riot, Maria Aljochina, is vrijgelaten. Dat meldt haar advocaat aan het Russische persbureau Ria Novosti. "Maria Aljochina is weer vrij", zei advocaat Pjotr Zaikin aan het persbureau. "Alle documenten zijn ingevuld en ondertekend."

Aljochina zelf denkt niet dat de vrijlating zonder bijbedoeling is: Ik denk niet dat het om een daad van humanisme gaat, maar eerder om een PR-operatie", zei de 25-jarige moeder in een interview met televisiezender Dozjd. De vrijlating lijkt haar zelfs dwars te zitten:  "Het is ontheiliging", zei ze. Ze hekelde dat de wet van toepassing is voor nog geen tien procent van de gevangenen. "Als ik de kans had, zou ik geweigerd hebben", klonk het. "Het moeilijkste in de gevangenis was zien hoe ze mensen breken."

Aljochina en een ander lid, Nadeshda Tolokonnikova, waren veroordeeld tot een celstraf van twee jaar nadat in februari vorig jaar vijf leden van de band een punkgebed tegen Poetin en de steun van de Russische orthodoxe kerk aan de autoriteiten in het Kremllin, hadden gezongen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. De twee zouden oorspronkelijk pas begin maart vrij komen.

Na de goedkeuring van een door de Russische president Poetin voorgestelde amnestiewet kwam vrijdag ook al Mikhail Khodorkovsky vrij, een andere prominente Kremlincriticus die tien jaar opgesloten zat.

Of ook Tolokonnikova vrijkomt, is nog niet bekend. Afgelopen donderdag al zei Poetin dat het misdrijf van de twee Pussy Riot-leden onder de amnestiewet valt, en dat de twee spoedig zouden vrijkomen.