Turkije in de ban van corruptieschandaal

De zonen van de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken en Economie zijn zaterdag in staat van beschuldiging gesteld en in preventieve hechtenis genomen door rechters in Istanbul. De aanhoudingen kaderen in een zaak van corruptie die Turkije in de ban houdt en ook premier Recep Tayyip Erdogan in nauwe schoentjes brengt. Dat melden verschillende tv-omroepen.

Ook de directeur van een publieke bank, Halkbank, is aangehouden op beschuldiging van actieve corruptie, fraude, illegale goudhandel en zwendel. Het is voor het eerst dat een schandaal van die omvang uitbreekt in de entourage van premier Erdogan, die aan het hoofd staat van een conservatief-islamistische regering.

De rechters hebben ook een Iraanse zakenman, Reza Zerrab, in staat van beschuldiging gesteld en preventief opgesloten. Hij zou een centrale rol spelen in een zaak van illegale goudhandel met Iran. De zoon van de minister van Leefmilieu daarentegen is na verhoor door de procureurs en rechters vrijgelaten. Hij was een van de 80 personen die dinsdag waren opgepakt.

De affaire is vier maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije uitgebroken. De regering hield een grote schoonmaakoperatie bij de politie, daarbij werden zeventien nieuwe officieren gesanctioneerd. Premier Erdogan verwijt een vijftigtal officieren die sinds dinsdag werden ontslagen dat ze "hun macht misbruikt hebben" en verwijt hen dat ze de politieke overheid niet hebben ingelicht over het onderzoek dat ze aan het voeren waren. De eerste minister had het over een complot van "een staat in de staat" die een "vuile operatie" had uitgevoerd om hem zwart te maken.

 

Foto: Premier Erdogan