Obama: “Was jaar met ups en downs”

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op zijn eindejaarspersconferentie erkend dat hij dit jaar ups and downs heeft gekend.

Obama zei dat er vooral met het Congres ups en downs zijn geweest. Hij beklemtoonde dat door zijn - door de Republikeinen fel bekritiseerde - wijzigingen in de ziekteverzekering miljoenen Amerikanen nu van een kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg kunnen genieten. Wel nam hij de schuld op zich voor de moeilijke start van de website voor Obamacare. "We verknoeiden het", zo citeerde het ABC News Obama in een tweet.

NSA

De president beloofde in januari een vrij definitieve beslissing te zullen nemen over de afluisterpraktijken van de geheime dienst NSA, die het vertrouwen bij de Amerikaanse bevolking en in het buitenland heeft verloren. De president waarschuwde echter dat de VS dergelijke inlichtingen nodig hebben. "We kunnen niet unilateraal ontwapenen", zei hij volgens een tweet van de conservatieve nieuwszender Fox. Tegelijk betreurde Obama de onnodige schade die klokkenluider Edward Snowden met zijn onthullingen heeft aangericht.

Wat betreft zijn lage populariteit in de opiniepeilingen zei Obama dat hij zijn job juist wil doen om het Amerikaanse volk te kunnen dienen. Hij benadrukte dat de economie er nu beter aan toe is dan al een hele tijd daarvoor. Obama beklemtoonde eveneens dat hij niet zal onderhandelen over een verhoging van het schuldplafond.