Poetin laat Pussy Riotleden vrij

De twee vrouwen van de punkgroep Pussy Riot, die in een Russisch strafkamp vastzitten, vallen onder de nieuwe amnestiewet die het Russische parlement heeft goedgekeurd. Dat heeft Russisch president Vladimir Poetin meegedeeld. In theorie kunnen ze vandaag nog vrijkomen.

Familieleden van de activistes zijn intussen naar de strafkampen getrokken om de vrouwen te ontvangen. Zij moeten verschillende documenten krijgen om vrij te komen. De twee vrouwen, Nadjezjda Tolokonnikova en Marija Aljochina, allebei moeder, en een derde groepslid, Jekaterina Samoetsevitsj, zijn in augustus vorig jaar veroordeeld tot twee jaar strafkamp voor hooliganisme en het aanzetten tot religieuze haat, nadat ze in februari van dat jaar een punkgebed hadden gezongen tegen de Russische president Vladimir Poetin in een kathedraal in Moskou.

Poetin bevestigde ook dat de 30 milieuactivisten van Greenpeace onder de amnestiewet vallen. De bemanning werd op 19 september voor de noordkust van Rusland opgepakt toen ze met de Arctic Sunrise ondanks waarschuwingen van Moskou actie voerde tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Poetin deed zijn verklaring op zijn jaarlijkse persconferentie, voor 1.300 binnen- en buitenlandse journalisten.

Bekijk hieronder de nieuwsreportage over de start van het proces tegen de leden van Pussy Riot op 30 juli 2012.