Bachelet weer presidente van Chili

De socialistische kandidate Michelle Bachelet heeft de presidentsverkiezingen in Chili gewonnen. De resultaten zijn nog niet volledig, maar de voorsprong is duidelijk. De conservatieve tegenkandidate Evelyn Matthei heeft haar nederlaag al toegegeven.

Met 80 procent van de stemmen geteld staat Bachelet op 62 procent, tegen 38 voor Matthei. Ook in de eerste ronde op 17 november was de kandidate van het centrumlinkse blok Nieuwe Meerderheid, een samengaan van communisten, christendemocraten en verschillende socialistische strekkingen, al de sterkste.

De 62-jarige Bachelet was al eens president van Chili tussen 2006 en 2010. De Chileense grondwet staat twee opeenvolgende termijnen niet toe. Als de volledige resultaten haar overwinning bevestigen, begint ze op 11 maart aan een nieuw mandaat van vier jaar. De uittredende president is de centrumrechtse Sebastian Pinera.

Links bezet 67 van de 120 zitjes in het lagerhuis en 21 van de 38 senaatszetels, wat het voor Bachelet mogelijk moet maken om een groot deel van haar hervormingsplannen te realiseren. De grootste uitdaging voor de nieuwe president wordt het onderwijs. De laatste jaren kwamen de Chilenen regelmatig massaal op straat om een toegankelijker onderwijs te eisen. Bachelet wil onderwijs nu gratis maken voor diegenen die het nodig hebben.

Bachelet en haar rivale Matthei zijn beiden dochters van hoge ambtenaren van de Chileense luchtmacht. De mannen waren goede vrienden, maar na de staatsgreep tegen president Salvador Allende in 1973 gingen ze elk een andere weg op. De vader van Bachelet belandde in de gevangenis en stierf door foltering, terwijl de vader van Matthei opklom in de rangen van het regime om uiteindelijk lid te worden van de regerende junta.