Ontvoerd koppel weer in Nederland

De Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man zijn weer in Nederland. Vijf maanden geleden werden ze ontvoerd in Jemen, maar vorige week werden ze vrijgelaten. Tijdens hun ontvoering riepen ze in een filmpje op om binnen de tien dagen in te grijpen, anders zouden ze worden doodgeschoten. “Maar dat was geacteerd”, zeggen ze nu. “De ontvoerders hoopten zo geld te krijgen.”

Samen met haar man Boudewijn Berendsen werkte Judith Spiegel in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Ze was er correspondente voor onder meer de VRT, De Standaard, NOS en het NRC Handelsblad.

In juni verdwenen ze plots van de radar. Een maand later verscheen dan het bewuste filmpje. Doodsbang smeekten ze de Nederlandse regering om in te grijpen, want ze vreesden voor hun leven. “We werden daartoe gedwongen”, zeggen ze tijdens een persconferentie op de luchthaven van Schiphol.

Ze werden prima verzorgd en kregen goed te eten. Gedurende de gijzeling konden ze zelfs tv kijken. Uiteindelijk werden ze door onbekende mannen afgeleverd bij de ambassade. “We hebben lang gewacht op dit moment. De blijdschap is enorm”, vertelt Spiegel. “We woonden er al 3,5 jaar. We hebben er vrienden, maar keren voorlopig niet terug.”