Ons leger wil helpen bij interventie in CAR

Defensie staat klaar om luchttransporten uit te voeren voor de Franse interventiemacht in de Centraal-Afrikaanse Republiek (C.A.R.). Daar hebben milities twee Franse soldaten gedood.De ministerraad keurt naar alle verwachting vrijdag het verzoek goed. Zo schrijft De Morgen.

De regering in Parijs heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) steun gevraagd om manschappen en materieel (zoals munitie) te transporteren, net zoals België dit jaar al het Franse leger hielp tijdens het conflict in Mali.

Concreet zou een Airbus A-330 moeten pendelen tussen Parijs en Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Een C130-cargovliegtuig zou voor interne vluchten in C.A.R. ingezet worden. Het 'werkpaard' van Defensie is uitermate geschikt om te landen en op te stijgen op korte en ongeasfalteerde airstrips, een noodzaak in conflictsituaties.

De Belgische luchtcomponent staat volgens Defensie "paraat om snel op te treden". De Airbus kan deze maand al operationeel worden. de C130 ten laatste in januari.