Uitstel voor proces Vlaamse pedopater

In het proces tegen Eric Dejaeger, die in het Canadese Iqaluit terechtstaat voor tientallen gevallen van kindermisbruik in het noorden van Canada, zijn drie nieuwe aanklachten ingediend tegen de voormalige katholieke priester. Omdat de verdediging die nieuwe zaken wil bekijken, zal het proces over het jaareinde getild worden en wellicht duren tot in februari.

Dejaeger wordt beschuldigd van misbruik van tientallen Inuit-kinderen in de kleine gemeenschap van Igloolik tussen 1978 en 1982. De drie nieuwe aanklachten hebben betrekking op feiten die zich ook in die periode zouden hebben voorgedaan.

In het licht van de nieuwe aanklachten vroeg Malcolm Kempt, de advocaat van Dejaeger, dinsdag om uitstel van het proces. Rechter Robert Kilpatrick stemde daarmee in, alhoewel hij zich "diep ontgoocheld" toonde daarover.

Het proces tegen de 66-jarige, in België geboren Dejaeger is al verschillende keren uitgesteld. De kans bestaat dat Kempt ook nieuwe getuigen oproept.

Dejaeger heeft in de rechtbank een gezonde indruk, alhoewel hij kampt met hartproblemen, een hoge bloeddruk en andere kwaaltjes. Hij zit al bijna twee jaar in de cel in Iqaluit.