Nelson Mandela (95) overleden

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela is gisteravond in Johannesburg gestorven. Mandela was 95. Hij was hét symbool van de strijd tegen de Apartheid en was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Hij kreeg de Nobelprijs voor de vrede. 

De voorbije jaren was zijn gezondheid sterk achteruit gegaan. Hij overleed donderdag in zijn woning in Johannesburg.

"Ex-president Nelson Mandela heeft ons verlaten, hij rust nu in vrede. De natie heeft haar meest illustere zoon verloren", verklaarde Zuma. "Hij is in vrede uitgedoofd. Ons volk verliest een vader", stelde de huidige president, die aankondigde dat de vlaggen in het land vanaf vrijdag halfstok zullen worden gehangen tot aan Mandela's staatsbegrafenis. Wanneer die plaatsvindt, werd niet verduidelijkt.

"Laten we diepste dankbaarheid tonen voor een leven dat in dienst stond voor de mensen van dit land en voor de menselijkheid", ging Zuma voort. "Het is een moment van groot verdriet. We zullen steeds van je houden, Madiba. Laten we ons gedragen met de waardigheid en het respect dat Madiba verpersoonlijkte", aldus nog de president, die de clannaam gebruikte van de held uit de strijd tegen de apartheid. De naam wordt ongedwongen gebruikt door alle Zuid-Afrikanen wanneer ze het over hun idool hebben.

"Hoewel we wisten dat deze dag ooit zou komen, kan niets ons gevoel van een diep en blijvend verlies doen afnemen", zei Zuma in een toespraak vanuit hoofdstad Pretoria, die door alle openbare tv- en radiostations werd uitgezonden. "Door zijn aanhoudende strijd voor vrijheid verdiende hij het respect van de hele wereld. Door zijn bescheidenheid, medeleven en menselijkheid verdiende hij hun liefde".

De president riep op tot vastberadenheid om te "leven zoals" Mandela, vechten als Madiba en niet te rusten tot we zijn visie op een echt verenigd Zuid-Afrika, een vreedzaam en bloeiend Afrika, en een betere wereld hebben gerealiseerd".

"Onze natie heeft zijn grootste zoon verloren. Maar wat Nelson Mandela groots maakte, was precies wat hem menselijk maakte. We zagen in hem wat we in onszelf zoeken. En in hem zagen we zoveel van onszelf", besloot Zuma.

Bekijk ook: