Thaise koning wil dat rust terugkeert

De Thaise koning Bhumibol heeft zijn landgenoten opgeroepen samen te werken voor de stabiliteit van het land. Hij deed dat naar aanleiding van zijn 86e verjaardag, die tot een pauze heeft geleid in de gewelddadige betogingen tegen de regering.

“Thailand kende lange tijd vrede omdat iedereen samenwerkte ten gunste van het land. Elke Thai zou zich daarvan bewust moeten zijn en zijn rol moeten opnemen voor het welzijn van het land, met name de stabiliteit en veiligheid van het land", verklaarde de koning tijdens een toespraak die via de televisie werd uitgezonden.

Demonstranten betogen al dagenlang tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra. Dinsdag zijn ze erin geslaagd het complex binnen te raken waar de regering zetelt. De tegenstanders van de regering hadden echter aangekondigd hun protesten te onderbreken uit respect voor de verjaardag van de koning. Ze begonnen demonstratief een grote opruimactie, waarbij ze met bezems en borstels de straten rond het monument voor de democratie schoonveegden.

Duizenden Thai stroomden vanochtend samen in het kustoord Hua Hin. Ze droegen afbeeldingen van de koning of borden waarop ze Bhumibol een goede gezondheid toewensten. In het kustoord ten zuiden van hoofdstad Bangkok heeft de koning zich in augustus teruggetrokken na een jarenlang verblijf in het ziekenhuis.